Us porto un dels meus fragments preferits, d’una de les meves òperes preferides, i d’un dels meus compositors preferits. Mir ist die Ehre widerfahren (M’ha estat concedit l’honor) és un duet del segon acte de l’òpera El cavaller de la Rosa de Richard Strauss.

En aquesta escena es produeix la trobada entre Octavian, jove de la noblesa de disset anys interpretat per una mezzosoprano, que li fa el lliurament de la rosa d’argent a Sophie, jove burgesa que canta una soprano, com a símbol del seu futur matrimoni amb el baró Ochs. Anunciat per una multitud de lacais, Octavian entra luxosament vestit, i presenta la rosa de plata a Sophie, que l’accepta extasiada. Però quan els dos creuen les seves mirades, comencen a sentir-se irresistiblement atrets, i s’enamoren.

Strauss crea per aquesta escena plena de sentiment una melodia màgica i extasiada amb la que Sophie arriba fins a l’extrem agut en pianissimo. El compositor aconsegueix a través de la música i el text elevar els personatges fins a col·locar-los per damunt de l’espai i del temps. El tema de la rosa d’argent s’introdueix amb una orquestració summament original, que consisteix en 3 flautes, 3 violins, celesta i 2 arpes, de manera que el so aconsegueix matisos platejats i suggereix el metall de la rosa. L’escena conclou amb un epíleg orquestral, en què una intervenció del clarinet indica la presència del baró Ochs, i trenca el clima poètic de l’escena. Al final de l’òpera, un trio recorda les mateixes melodies.

En aquest vídeo, Diana Damrau és Sophie i Joyce DiDonato és Octavian.